Institutt for helhetsmedisin

Utdanning innen alternativ medisin er ikke samlet på en og samme skole, men på flere mindre skoler som tilbyr en eller flere varianter av utdanning. IFH, Institutt for Helhetsmedisin, er en av dem og denne skolen tilbyr utdanning innen massasjeterapi og soneterapi. Det er mulig å søke inn på to ulike skoler, den ene i Oslo og den andre i Bergen. IFH regnes for å være en av de beste skolene innen nettopp alternativ medisin og er godkjent av det offentlige som fagskole. Derfor er det også mulig å få både lån og stipend fra lånekassen mens man tar sin utdannelse her.

Som nevnt tilbyr IFH to studieretninger for dem som ønsker en utdanning innen kroppsterapi. Undervisningen er lagt til rette med studenten i fokus, noe som betyr små klasser og noen av de beste lærerne innen alternativ medisin. Dette er med til å skape et sterkt faglig miljø og ikke minst trivsel for elevene.

Hva kan du gjøre som massasjeterapeut

Det er store muligheter for den som tar en utdanning innen alternativ medisin, og særlig som massasjeterapeut. Etter endt utdanning er det mange som åpner egen klinikk eller går sammen med andre typer terapeuter. Dette kan være i et fellesskap med kiropraktorer, leger eller naprapater. Det er også mulig å bli ansatt i store selskaper som tilbyr massasjeterapi for de ansatte, eller bli tilknyttet et idrettslag eller et treningssenter.

Jobben som massasjeterapeut går primært ut på å manipulere kroppens muskler og bindevev, slik at pasienten får normalisert kroppens funksjoner. Mange tenker kanskje at massasje er enkelt, men skal det ha den riktige effekt, så må det gjøres riktig og man må vite hvor man skal plassere hendene sine. Det er også mulig for en behandler å bruke armene, albuer og føtter. Uansett, så er massasje satt sammen av flere teknikker og som massasjeterapeut anvender man både statiske og bevegelige trykk.

Dette er soneterapi

Soneterapi er den andre utdanningen det er mulig å gjennomføre hos IFH, og det er samtidig en av de eldste legekunster i verden. I Norge er den en av de mest brukte behandlingsformer innen alternativ medisin og er det vi kaller for en naturmedisinsk utdanning. I Skandinavia kaller vi denne behandlingsformen for soneterapi, men det er viktig å få med seg at i den store verden går det under navnet refleksologi.

Soneterapi har vært benyttet av de gamle egyptere, så det er ikke noen ny behandlingsform. I vår del av verden fikk den sitt gjennombrudd på 1900-tallet og bygger på en teori om at kroppen kan helbrede seg selv hvis man hjelper den litt. En soneterapeut behandler pasientene sine med en kombinasjon av trykk, massasje og stimulering av kroppens soner. De soner man oftest behandler er føttene og ørene, siden disse regnes for kroppens viktigste innen soneterapi.

Kroppen har en egen evne til å hjelpe seg selv, særlig når det oppstår akutte problemer. Likevel kan det være nødvendig og stimulerer denne evnen og det er i praksis en soneterapeuts fornemste oppgave. Når en del av kroppen kommer i ubalanse, så blir den sonen eller et bestemt område på føttene særlig følsomme overfor trykk. I disse områdene finnes det mye «krystaller», og ved å stimulere og trykke på disse områdene vil krystallene bli borte og dermed også smertene.