Supermat

Begrepet supermat er forholdsvis nytt i Norge, men er ikke knyttet til en bestemt type mat som gir folk superkrefter eller fordi det er vitenskapelig bevist at denne type mat har overlegne egenskaper. Supermat er betegnelsen på mat som man formoder har bestemte helsemessige fordeler og begrepet brukes mye innen markedsføring og det var også på den måten navnet oppsto. Men hva dekker egentlig begrepet supermat over?

Som de fleste vet, så finnes det sunn mat og usunn mat. En rekke matvarer har også dokumenterte egenskaper som kan være gunstige for oss mennesker, spesielt om vi spiser dem i anbefalte mengder. Supermat er ulike matvarer, som ikke har noen sammenheng med hverandre, og som flere mener inneholder en rekke vitaminer og mineraler som er viktige for oss. Det finnes ingen vitenskapelig definering av såkalt supermat, men mange er enige om at de inneholder stoffer som vi trenger og det er derfor sunt for oss å spise disse produktene. Supermat kan også inneholde mange antioksidanter, noe som hjelper kroppen vår mot celleskader og bidrar til å forebygge sykdom. Vi har sett på noen av de ingrediensene som kalles for supermat.

Kakao/kakaopulver

Kakaopulver inneholder det som kalles for flavonoider. Disse er kjent for å redusere blodtrykket, noe som gjør dem til et opplagt medlem av gruppen med supermat. Fordelen med kakao er at det nesten ikke inneholder noe fett og har veldig få kalorier. For de som liker sjokolade og har en søt tann, så lønner det seg å se etter sjokolade med et høyt innhold av kakao. Likevel så bør man lese det som står med smått på pakkene før man kjøper. Står det f.eks. nederlandsk eller alkalisk kakao på pakken, så betyr det at kakaopulveret har blitt behandlet, noe som igjen medfører at det meste av antioksidantene har blitt borte.

Tang

En annen ingrediens som er med i supermat familien, er tang. Dette planten som lever i sjøen er fylt med omega-3 fettsyrer, noe som hjelper oss mot hjerteinfarkt og slag. Tang inneholder også mange viktige mineraler som kalsium, magnesium, jern, kalium, sink og jod. Det finnes flere typer tang, men den mest vanlige er nori og det er ofte også denne som man får kjøpt i butikkene her til lands. Bruksområdene er litt begrenset i forhold til mange andre matvarer, men det enkelt å bruke den til sushi eller sammen med stekte grønnsaker og ris.

Kefir

Mange nordmenn har fått øynene opp for kefir, og denne gamle russiske drikken har derfor økt i popularitet de siste par årene. Smaksmessig likner den litt på yoghurt, men er laget av syrnet melk som gjæres med kefirkorn. Kefir er med i gruppen av supermat på grunn av sitt innhold av probiotika, et stoff som er kjent for å hjelpe på fordøyelsen og samtidig øke immunforsvaret vårt. I dag kan produktet kjøpes i de fleste supermarkeder og helsekostbutikker.

Goji bær

Goji bær har også etter hvert blitt vanlig å se i de norske matbutikker og dette skyldes at disse bærene inneholder mye C-vitamin. Goji stammer fra Tibet og Indre Mongolia, og dette oransje-røde bæret har vært brukt til å behandle dårlig blodsirkulasjon i hundrevis av år. Det menes også at bærene er med til å øke immunforsvaret vårt, men det finnes ennå ingen vitenskapelige beviser på disse påstandene. Likevel er det ingen tvil om at Goji bær inneholder mange plantebaserte antioksidanter, noe som definitivt er godt for oss.